Stort utvalg
Vi har stort utvalg av utleieboliger i alle størrelser og prisklasser. Alle boliger blir annonsert på Finn og på denne siden. Det er stor konkurranse om de beste boligene, og vi anbefaler at du tar med en kort CV på visningen. Denne bør inneholde litt om deg selv, hva du jobber med og eventuelle referanser fra tidligere leieforhold. Da blir det enklere for utleiere å gjøre et valg etter visningen.
Det hjemmet som passer deg
Vårt mål er at boligen skal passe dine behov. Boligen må være riktig størrelse og husleien må kunne betales. Du vil bli kreditt -og referansesjekket slik at du ikke leier en bolig med større forpliktelser enn det du kan håndtere.
Depositum eller leiegaranti?
Å leie en bolig krever som regel sikkerhet på tre til fire måneders husleie. Den mest vanlige sikkerheten er depositumskonto i en bank. Hos Utleiemegleren kan du velge å opprette en ordinær depositumskonto i DNB eller kjøpe en leiegaranti. Denne garantien fungerer som et depositum, og betales med et engangsbeløp. Kontakt oss for fullstendige vilkår på leiegarantien og hvilken sikkerhet som passer deg.
Alt om leietakerforhold
Nedenfor finner du informasjon om kontrakter, rettigheter, regler m.m. angående ditt leieforhold.
Boregler
Innboforsikring
Som leietaker må du ha egen innbo- og løsøreforsikring. Boligen må holdes oppvarmet når det er fare for frost.
Rengjøring
Det er viktig å rengjøre boligen regelmessig. Spesielt gjelder dette kjøkkeninnredning hvor det fort samler seg mye fett og smuss. Fjern fastbrente matrester fra platetoppen med en egnet skrape. Demonter og rengjør fettfilteret på kjøkkenventilatoren ved behov. Hvis ventilatoren har kullfilter må dette også byttes eller rengjøres ved behov.
Maling
Det er kun tillatt å male etter skriftlig avtale med eier. Hvilken farge, hvem som skal betale og om det skal males over ved utflytting må avklares i forkant.
Lufting og ventilasjon
Det er veldig viktig å lufte regelmessig for å opprettholde et godt inneklima og for å unngå grobunn for fukt, sopp og til slutt råte. Om vinteren kan det være nødvendig å sjokklufte.
Hold alltid minst to lufteluker åpne for å sikre god gjennomstrømning av luft. Dette gjelder hele året. Om man tørker klær inne eller dusjer, må det luftes ekstra godt. Bruk kjøkken- og badevifte ofte.
Om det oppdages kondens på vinduene må det tørkes bort med en tørr klut for å hindre fuktgjennomtrengning i treverk og karmer. Innred fornuftig; husk at det må være luft mellom eiendeler og yttervegger for å hindre vekst av sopp og mugg.
Hull og oppheng
Det er ikke tillatt å borre hull og montere opp skruer, hyller, flatskjermer m.m. uten samtykke fra eier. Om du har fått samtykke til å henge opp rullegardiner, gardinstenger, vegghyller etc., skal dette bli i leiligheten når du flytter ut.
Pærer og downlights
Alle pærer og downlights skal byttes ved behov og skal være
fungerende ved utflytting.
Benkeplater
Ikke plasser varme kjeler, våte glass e.l. på benkeplaten da det fort kan oppstå merker. Vannsøl skal tørkes bort umiddelbart. Benkeplater i tre skal behandles med olje beregnet for kjøkkenbenk ved behov, minimum én gang i året. Følg bruksanvisning på valgt oljeprodukt nøye.
Parkett og gulv
Vannsøl på parkett eller andre typer tregulv skal tørkes bort umiddelbart slik at det ikke oppstår skade og fuktgjennomtrengning.
Skapdører, dører, låser og håndtak
Om skapdører e.l. er løse, kan hengsler og håndtak som regel skrus enkelt på plass. Hvis låsen blir treig, bruk egnet låseolje.
Sluk og avløp
Sluk på bad og dusj, samt avløp fra vask på kjøkken og bad må renses ved behov, bruk en god avløpsåpner om nødvendig. I sluk samles det mye hår, fett og smuss, og dette må fysisk fjernes ved å åpne dekselet.
Kraner, dusjhoder og vann
Synlig røropplegg under vask på bad og kjøkken skal strammes opp for hånd minst én gang i året. Enkelte kraner som drypper kan du forsøke å stramme opp selv, det samme gjelder dusjhodet på badet.
Tørking av klær
Unngå tørking av klær over dører og radiatorer. Hvis du opplever høy luftfuktighet, unngå å tørke klær inne.
Røykvarsler og brannslukking
Sjekk batterier til røykvarsleren minst én gang i året. Snu pulverapparatet på hodet hvert år og sjekk at pilen står på grønn.
Styrets oppgaver
Har du spørsmål vedrærende navn på ringeklokke, fellesvaskeri, naboklager etc. kan styret eller vaktmester kontaktes. Det enkelte sameiet/borettslaget har ofte en nettside, Facebook-side eller kontaktinfo på oppslagstavle i oppgangen.
God naboskikk
Søppel skal ikke hensettes i gang eller fellesområder og sameiets husordensregler skal overholdes. Vis hensyn og vær en god nabo.
Dyrehold
Dyrehold er kun tillatt etter skriftlig avtale med eier og hvis tillatt i sameiet.
Flyttevask
Sjekkliste for rengjøring
Boligen skal overleveres i rengjort stand dersom ikke annet er avtalt. For å unngå at utvask blir en kilde til uenighet ved eller etter overtakelse, bruk denne sjekklisten for rengjøring.
Tak og vegger
- Malte vegger og tak: Vaskes, eller tørrmoppes/støvsuges dersom malingen ikke tåler vask.
- Tekstiltapet: Støvsuges/tørrmoppes.
Gulv
- Rengjøres og eventuelt bones. Ikke bruk mye vann på parkettgulv.
- Vegg-til-vegg-tepper: Støvsuges/renses.
Kjøkken
- Rengjør kjøkkenet grundig.
- Vask utside og innside av skap og skuffer.
- Avtrekksvifte rengjøres for fett og smuss både innvendig og utvendig.
- Filteret må vaskes/skiftes. Et tips er å legge filteret i oppvaskmaskinen eller i varmt vann og fettoppløselig rengjøringsmiddel.
- Hvitevarer vaskes innvendig, bak og under.
- Bruk komfyrrens inni komfyren. Har komfyren keramisk topp, bruk skrape og platetopprens (kan kjøpes på dagligvarebutikk, Elkjøp eller lignende).
- Fryser/kjøleskap må rengjøres og avises. Hvis boligen har hvitevarer i børstet stål, bruk poleringsmiddel spesielt beregnet for disse.
- Bruk egnet rensemiddel for oppvaskkummen.
Bad
- Avtrekksvifte på bad rengjøres.
- Gulv skrubbes grundig, også under eventuelt badekar/dusjkabinett.
- Sluk og vannlåser må renses.
- Husk å tørke støv på toppen av lysarmatur og skap.
Generelt
- Radiatorer/panelovner: Støvsuges og rengjøres bak.
- Utvendige og innvendige persienner vaskes.
- Ovner/peiser/askeskuffer: Tømmes, i tillegg må brannmur vaskes.
- Kjeller, garasje og loftsboder: Tømmes og feies.
- Tørk støv/vask: Skap, inne i skuffer, lamper, stikkontakter, lysbrytere, vindus- og dørkarmer, lister.
- Vask vinduer utvendig og innvendig. Husk at blanke overflater skal være blanke (kraner, vegger i dusjkabinett, speil, vinduer o.l). Tørk over med tørr klut, avispapir eller bruk nal.
- Hvis boligen leies ut møblert: Vask bak og under møbler.
- Klipp gresset om sommeren, måk snø om vinteren og skift ødelagte lyspærer og batteri i røykvarsler.
Utleiemeglerens sjekkliste er ikke nødvendigvis komplett, men er et godt utgangspunkt for utvasken.
Vi anbefaler bruk av vaskefirma med garanti. Hvis du overlater utvasken til andre/vaskefirma, bør du sjekke at det er rengjort grundig. Det oppstår ofte konflikter om rengjøring av bad og kjøkken, så du bør være spesielt grundig her.
Sett av god tid til utvask. Det kan f.eks. ta 10 arbeidstimer å vaske en 2-roms leilighet hvis den har blitt godt vasket underveis i leieforholdet.
Akutt skade
UM Eiendomsdrift er Utleiemeglerens samarbeidspartner for håndverkertjenester og uttrykningsoppdrag.
Etter Utleiemeglerens stengetid kan UM Eiendomsdrift kontaktes direkte mellom kl. 17.00 – 09.00 og hele døgnet i helger og helligdager.
Ring vakttelefon på 411 99 041
Dette ved behov for utrykning for å unngå akutt skade eller økonomisk tap, som feks. vann- eller brannskade.
Vi gjør oppmerksom på at du som leietaker plikter å gjøre det som med rimelighet kan forventes for å avverge økonomisk tap for utleier som følge av akutt skade.
Hvis du som leier ikke er ansvarlig for skaden, kan du kreve erstattet dine forsvarlige utgifter ved tiltaket.